BASE© en het Klankgeheugen
Al voor onze geboorte, vanaf de 5e maand, ervaren wij trilling en horen wij klanken. Deze verankeren zich in speciale gebieden in ons brein; ons klankgeheugen, en creëren zo onze eerste indrukken en herinneringen. Alle klanken die wij in ons leven ervaren worden opgeslagen in dit klankgeheugen. Als wij zelf een klank produceren; spreken, zingen of een muziekinstrument bespelen, activeren wij daaraan gekoppeld ook nog eens ons spiergeheugen. Deze twee geheugen gebieden zijn fijn vertakt in ons brein en blijven tot hoge leeftijd intact en kunnen zich zelfs zolang wij leven ontwikkelen.
De BASE© methodiek maakt gebruik van deze wetenschap. BASE©: Brain & Body Awakening Singing Education.
Door de BASE© methode in te zetten bij het samen zingen activeren wij zo de gezonde delen van het brein voor meer welzijn en kwaliteit van leven.
De trillingsfrequentie die ontstaan door het samen zingen kunnen zelfs aangedane hersengebieden stimuleren. Zo wordt de aanmaak van nieuwe neurologische verbindingen, ofwel neuroplasticiteit, gestimuleerd. Dit is goed nieuws voor iedereen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) , depressie, burn-out, licht hersentrauma (LHT), of herstel van ziekte of ongeval. Ook voor mensen in het autisme spectrum of hoog sensitieve personen (HSP), geeft samen zingen houvast en structuur en een veilige basis voor meer inzicht in de eigen mogelijkheden.
Doelgroepen
Ben je 21+ en zou je graag samen zingen met anderen? Lees dan meer bij Zingen voor je Brein.
Ben je -nog- niet toe aan een groepsproces, ga dan voor een Individuele Zangsessie.
Heb jij of je dierbare last van geheugenproblemen en/of dementie? Ook dan helpen we je graag verder met een Individuele Zangsessie of zoeken we in jouw buurt naar een Zing-Cirkel training.
Ben jij zorgprofessional en wil je nog meer informatie over onze werkwijze? Kijk dan eens naar onze opleidingen, trainingen of presentaties.
De wetenschappers achter Zingen in de Zorg
Wij werken samen met o.a.:
- Anna-Eva Prick, onderzoekster en ouderen psycholoog
- Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde LUMC
- Wiesje van der Vlier, onderzoekster VUMC Alzheimer centrum
- Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie Erasmus MC en initiatiefnemer MAM (Muziek als medicijn).