Eva van den Bosch

Eva van den Bosch Zorg-Zangeres Zingen in de Zorg

Zorg-Zangeres in Arnhem

Wat als zingen ervoor zou kunnen zorgen dat bij uw dierbare met dementie weer slapende en verwaarloosde netwerken in het brein worden geactiveerd? Dat meer contact maken weer mogelijk is en het dagelijks verloop van de dag lichter zou zijn? 

Hallo! Mijn naam is Eva van den Bosch en ik geloof heilig in de woorden: ‘Als je het niet kan zeggen, zing het dan.’ In mijn persoonlijk leven kwam ik (op een prachtige manier) in aanraking met het zingen voor iemand met dementie. Meer hierover leest u verderop in deze biografie

Als Zorg-Zangeres kom ik graag bij u thuis om samen te zingen en te horen waar uw muzikale wensen liggen. Afstemmen op de ander en het contact maken via mijn stem zijn mijn tweede natuur. Door samen met mij te zingen, worden bij uw dierbare met dementie weer slapende en verwaarloosde netwerken in het brein geactiveerd en opent het o.a. weer de deur naar het muzikale en emotionele geheugen. Een Individuele Zangsessie kan hierdoor bijdragen aan het behouden van levenskwaliteit en het hervinden van echt contact. Ook de waarde voor de omgeving is groot. Bijvoorbeeld voor u als mantelzorger of geliefde omdat er weer meer en dieper contact met uw naaste mogelijk is. Of voor de thuiszorgmedewerker wiens werk vaak een stuk leuker en makkelijker blijkt te zijn wanneer ik geregeld met en voor uw dierbare zing, waardoor hij of zij bijvoorbeeld helderder is en minder angstig. Mensen voelen zich weer meer bezield, weer ‘meer mens’. 

Hoe mijn eigen oma me de kracht van het zingen in de zorg liet ontdekken:

Op een mooie zomerdag in Juli 2015 zit ik met mijn oma in de tuin. Zoals vaak. De dagen bestaan tegenwoordig uit een zich steeds herhalend patroon. Ieder glas rode wijn is “lekker”. ‘s Middags eet ze altijd een “harinkie” en om vijf uur maak ik toastjes met brie, met een glaasje sherry, en ook dat is natuurlijk: “lekker”. “Mooi” en “Lekker” zijn een paar van de weinige woorden die oma nog over heeft. De rest van haar taal is in de afgelopen tien jaar met dementie op zolder verdwaald. ‘Als je het niet kan zeggen, zing het dan’

Daarom begin ik vanaf die dag met oma een allegaar aan liedjes te zingen die ze in haar leven heeft gehoord. Wat er vervolgens gebeurde kan ik eigenlijk alleen beschrijven als een wonder: oma kende de tekst van alle liedjes. Ze zong ze mee, bij sommigen ervan zelfs de tweede stem en na een aantal liedjes was oma, ik kan het niet anders zeggen, terug

Heb je er nog meer??’Goh, wat een stem heb ik gekregen!’, ‘Heerlijk lieverd, dit zo’, ‘Ik ken alles nog, hoor je dat?’. Na  afloop van een heerlijk uur zingen en vooral weer contact maken, vroeg ik oma naar het begin van de relatie met mijn opa 65 jaar geleden. En oma vertelde. In volzinnen. Verliefd. Zo is overigens mijn meest dierbare voorstelling ontstaan. Op het leven Geschreven.

Daar ter plekke ontdekte ik de grote kracht van zingen voor en met mensen met dementie. Wat voor wonderlijke dingen het kan doen, kan terug brengen en hoe het kan bijdragen aan het behouden van levenskwaliteit. Niet alleen voor mijn oma, maar ook voor mij. Omdat ze er voor het eerst sinds jaren weer ‘was’ en met me sprak. Deze ervaring ligt aan de basis van mijn drijfveer om dit prachtige werk te doen. 

Ik volg het onderzoek naar dementie in combinatie met muziek en zang op de voet. Ik kom graag met u in gesprek! Wilt u meer weten over mijn achtergrond en verdere werkzaamheden als zangeres en theatermaker? Ga naar www.evavandenbosch.com.

Specialisaties van Eva

Op het leven geschreven

Een voorstelling over dementie en de kracht van de liefde voor elkaar. Erg geschikt voor cliënten en hun mantelzorgers of voor zorg-organisaties.

Poppenspel

Ik ben tevens professioneel poppenspeler. Vraag mij naar de mogelijkheden van een voorstelling of inzetbaarheid.

Trainingsacteur

Als professioneel trainingsacteur ben ik graag van dienst bij de trainingen, assessments en bijeenkomsten van uw bedrijf.

Contact opnemen

Heb je een vraag of zou je graag een Individuele Zangsessie voor jouw dierbare willen inplannen? Neem dan contact op met mij via 06-25351408 of evavdbosch.zorgzangeres@gmail.com of vul onderstaand formulier in.