Corinne van Wijk

Corinne van Wijk Zorg-Zangeres Zingen in de Zorg

Zorg-Zangeres in Ulvenhout

Fijn om u hier te mogen begroeten! Mijn naam is Corinne van Wijk en ik woon in Ulvenhout, net onder Breda. In maart van dit jaar ben ik begonnen met de opleiding tot Zorg-Zangeres en ik moet zeggen, er ging een wereld voor me open. Natuurlijk weet ik als klassiek opgeleide zangeres en als zangpedagoog met een eigen lespraktijk in Ulvenhout, wat muziek en zingen speciaal, kan doen met gevoelens, emoties, energie. Maar het effect wat het op mensen met dementie of andere hersenaandoeningen kan hebben vond ik werkelijk bijzonder. Waar het vaak moeilijk is om contact te maken met mensen met dementie, het moeilijk is om een gesprek te voeren en waar de levensvreugde behoorlijk laag kan zijn, kan zingen zoveel verlichting brengen. Ontspanning, het kunnen uiten van emoties, en tegelijkertijd het stimuleren van verschillende gebieden in het brein, maken zingen tot een heel geschikte en fijne bezigheid. Uw vader, moeder, oom, tante of andere naaste met dementie of geheugenproblemen kunnen zoveel ontspanning, vreugde en plezier halen uit een uur zingen. Maar waarschijnlijk heeft u nog wel vragen. Ik zal er een paar vast proberen te beantwoorden.

Is het voor iedereen geschikt?

Eigenlijk wel. Tijdens, of eigenlijk voordat we met individuele zangsessies beginnen, stemmen we altijd met een intake-gesprek af wat de smaak van de persoon is of was. De werkzaamheden of activiteiten uit het verleden betrekken we daarin. En zeker als uw naaste vroeger in een koor zong of solo, of in harmonie, brassband of orkest speelde is het uitermate geschikt. Ik heb een groot repertoire aan klassieke liederen, kerkliederen, opera maar ook de liedjes van vroeger en de meezingers en luisterliedjes.

Mensen met dementie zijn vaak angstig en daardoor ook vaak boos. Kan zo’n zangsessie daar ook wat aan doen?

Jazeker; het is geen wondermiddel, maar door de fysieke ontspanning (oa door automatische ademregulering en luchttrilling) die zingen met zich meebrengt kan angst wel verminderen. Ook het zingen van vertrouwde, bekende liedjes uit
het verleden geeft een gevoel van veiligheid. Als mantelzorger kun je ook die liedjes gebruiken door de week heen tijdens lastige situaties.

Waarom doe ik dit werk zo graag?

Naast het lesgeven en zingen vind ik het heel fijn om met muziek mensen te ontroeren, te ontspannen en een fijn gevoel te bezorgen. Voor mij is het communiceren via muziek één van de mooiste dingen. Ik deed eerder ervaring op in het zingen en pianospelen voor en met visueel en verstandelijk gehandicapte mensen en ik werd getroffen door de overgave en de vrolijkheid. Ook maak ik muziek in het AZC in Gilze met mensen uit allerlei windstreken voor wie muziek een van de weinige ontspanningsmomenten is. Toen de opleiding tot Zorg-Zangeres van Maartje de Lint onder mijn aandacht kwam, twijfelde ik geen moment: het is zo mooi om oudere mensen, die zich in een moeilijke fase bevinden, een moment van plezier, herkenning en ontspanning te kunnen geven. Een individuele Zangsessie geeft uw dierbare vrijwel altijd positieve energie. Mensen voelen zich weer meer bezield, weer ‘meer mens’.

Ik kan me voorstellen dat u nog veel meer vragen heeft waar ik graag in een persoonlijk gesprek antwoord op geef.

Specialisaties van Corinne

Nostalgisch Piano-uur

Een programma om mee te zingen met oude liedjes. Een medley van nostalgische liedjes, gespeeld door mij op de piano.

Zang-Workshop

Zangworkshops speciaal voor families met kleinkinderen, ouders en grootouders. Plezier en gezelligheid met een leuke activiteit, waarbij je je familieleden nog eens op een andere manier hoort.

Contact opnemen

Heb je een vraag of zou je graag een Individuele Zangsessie voor jouw dierbare willen inplannen? Neem dan contact op met mij via 06-38082030 of corinne.vanwijk@ziggo.nl of vul onderstaand formulier in.