Caroline Erkelens

Zorg-Zangeres in Amsterdam

Van harte welkom op mijn pagina!

Zingen verhoogt de levenskwaliteit.

Na 35 jaar zingen is dit voor mij een vanzelfsprekend feit.  We hebben allemaal een stem. Als je die vrij maakt van spanning en blokkades ga je niet alleen mooi zingen,  je levensenergie gaat ook stromen. Dat is heerlijk voor iedereen en zeker voor iemand met dementie!

Waarom is zingen zo heilzaam?

Het is fijn dat de wetenschap tegenwoordig aantoont dat zingen de geluks-hormonen oxytocine en endorfine aanmaakt, en dat er tijdens het zingen veel verkeer is van de witte en de grijze stof. Dat is goed nieuws, het activeert het brein. U kunt zich voorstellen dat dit zeer heilzaam is, voor iedereen en zeker voor iemand met dementie In de notendop, in Jip-en-Janneke-taal even uitgelegd waarom zingen goed voor je is. De plek in de hersenen waar de klank wordt aangestuurd bevindt zich in de kern. Door te zingen straalt dat uit naar alle functies, waaronder het cognitieve en het motorische.

Het mooie aan het zingen met mensen met dementie is dat hun energie er weer van gaat stromen. Herinneringen waarvan ze niet wisten dat ze die nog hadden kunnen worden geactiveerd, waardoor er een stukje leven terugkomt. En dat is o zo nodig voor degene met dementie en ook voor de mantelzorger. Zingen is een hele efficiënte en plezierige ondersteuning.
Zo eenvoudig, en zo doeltreffend.

Mijn eigen ervaring

Ik heb zelf de onderste steen boven gehaald in mijn zangcarrière. Na vele jaren van concerten en voorstellingen en het geven van zanglessen en workshops, ben ik mijn zang-sessies gaan richten op het ondersteunen van de fysieke en geestelijke gezondheid. Het is heerlijk om te zien wat een positieve invloed zingen heeft op mensen. Het geeft een echte boost. Ik heb inmiddels en hele reeks prachtige ervaringen met het zingen met mensen met dementie.
Bij iedereen werkt het weer anders, wordt er iets anders geactiveerd. Het is altijd zeer waardevol. Wat ik zoal te horen krijg:

“Het zingen met jou is zo ongeveer het enige wat ze zich nog herinnert. Ze kijkt er reikhalzend naar uit.”

“Wij waren nooit zo open over gevoelens thuis. Met het zingen met jou heeft ze een uitlaatklep gevonden waardoor ze haar opgekropte emoties kan luchten. Een opluchting voor iedereen.”

Het zingen geeft hem troost, het helpt hem de realiteit te verwerken.“

“Ik zie tijdens het zingen mijn moeder weer zoals ze altijd was.“

Ik hoop van harte dat u er voor kiest om het te gaan uitproberen!

Specialisaties van Caroline

Contact maken

Het afstemmen op de ziel van de persoon met dementie, waardoor ik voel, en kan doen wat er nodig is: troost, energie, blijdschap en/of begrip.

Muziek maken

Zingen en gitaarspelen zijn mijn 2de natuur.  Het maakt niet uit welke stijl: klassiek, jazz, musical, levensliederen of mijn eigen liedjes.

Stervensbegeleiding

Ik heb ervaring in het begeleiden van de allerlaatste fase. Het is troostend en helpt om verdriet en angst te verwerken en verzachten.

Contact opnemen

Heb je een vraag of zou je graag een Individuele Zangsessie voor jouw dierbare willen inplannen? Neem dan contact op met mij via 06-54920403 of caroline@helendezangindezorg.nl of vul onderstaand formulier in.