Opleiding tot Zorg-Zanger/es
Kom jij het team van Zingen in de Zorg versterken?
Na het volgen van deze opleiding ben jij gecertificeerd Zorg-Zanger/es en zul jij de kwaliteit van leven van iemand met mensen met neuro-cognitieve uitdaging in het brein (dementie, afasie, Parkinson, hersenletsel e.a.) vergroten en zijn/haar gevoel van eigenwaarde versterken. Je brengt ontspanning en verbinding in een tijd die vaak gekenmerkt wordt door spanning en onzekerheid. In de opleiding vind je een netwerk van gelijkgestemden; zangeressen, zangers en zorgprofessionals met een zangachtergrond die hun werkveld willen verbreden en verdiepen door met hun stem mensen met dementie -of een andere uitdaging in het brein- te ondersteunen.
De opleiding is gericht op het inzetten van Individuele Zangsessies. Na de opleiding is het mogelijk om je op termijn ook te gaan richten op het organiseren en opzetten van een Zing-Cirkel. Jouw docente is Maartje de Lint.
Dit vragen we van je

Muzikaliteit
Je bent een zang- en/of zorgprofessional met HBO denk/werk-niveau. Je hebt een warme klank en een gezond functionerende stem. Zingen is voor jou zo natuurlijk, dat je daar geen enkele gedachte aan hoeft te wijden. Je hebt een breed repertoire aan liederen en bent bereid dit uit te breiden.

Persoonlijkheid
Je bezit een vriendelijke, warme en rustige persoonlijkheid. Je bent empathisch en sensitief en kunt goed luisteren en observeren. Je staat open voor feedback en groei. Je bent zorgvuldig in je communicatie en professioneel in je planning en organisatie.

Kennis van Dementie
In de opleiding zul je veel leren over de omgang met mensen met dementie/een kwetsbaar brein. Je staat open voor een positieve en sociale benadering naar de mensen zelf en de mensen om hen heen. Daarbij sta je ervoor open om te leren werken met je intuïtie en het leren afstemmen op verbale en non- verbale communicatie.

Opleiding
Naast jouw muzikale opleiding of vergelijkbare praktijkervaring strekt een diploma/certificaat tot trainer, coach, stembevrijder of muziekagoog tot aanbeveling. Wij hebben de overtuiging dat ook een gezonde dosis levenservaring een waardevol fundament is.
“Maartje’s passie en toekomstplannen over het zingen met mensen met een kwetsbaar brein zijn enorm inspirerend. Fantastisch dat ze al haar kennis en ervaring wil delen.”
Sanne Mallant, Zorg-Zangeres sinds 2020
Dit zijn de lessen
Les 1: Introductie
- Kennismaking
- Techniek zoom en online samenwerken
- Theorie & praktijk
Les 2: Van het podium naar zorg
- Jouw kwaliteiten als zanger/es
- Kunst in de zorg
- Bouwen aan vertrouwen
Les 3: BASE Methodiek
- BASE piramide
- Vertragen, verstillen en verzachten
- Klankgeheugen
Les 4: Individuele Zangsessie
- Opbouw Individuele Zangsessie
- Documenten Intake/PGB
- Logboek aanleggen
Les 5: Wetenschap
- Gastdocente Anna-Eva Prick, ouderenspecialist
- Kennis uit de wetenschap
- Media info & links
Les 6: Communicatie
- Positieve communicatie
- Bovenbrein en onderbrein
- Luisteren, afstemmen & meebewegen
Les 7: Repertoire
- Eigen keuzes
- Keuzes cliënt
- Muzikale ontwikkeling bij dementie
Les 8: Improvisatie
- Voorbij het lied
- Klank als verbinding
- Trillingsfrequentie
Les 9: Supervisie
- Reflectieverslag maken
- Individuele supervisie
- Toekomstplannen
Heb je nog vragen?
Data, tijden en lesdagen 2025/2026
De lessen 1 t/m 8 vinden geheel online plaats via Zoom op dinsdagen.
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Data:
Les 1 – 16 september ’25
Les 2 – 30 september ’25
Les 3 – 14 oktober ’25
Les 4 – 28 oktober ’25
Les 5 – 11 november ’25
Les 6 – 25 november ’25
Les 7 – 9 dec ’25
Les 8 – 6 januari ’26
Supervisie (privé) – 21-23-24-25 januari ’26
Examen* – Dinsdag 27 januari ’26*
* Examen van 14.00-17.00 uur in het Rosenstock-Huessy Huis te Haarlem.
Data van de live locaties onder voorbehoud van wijziging ivm planningsmogelijkheden.

Kosten en financiering
Jouw totale investering voor de opleiding is €1395,00 (excl. 21% btw).
Extra financiering mogelijkheden:
Werktuig PPO: Zowel als werknemer en/of zzp’er in de culturele sector is het mogelijk om 1/3 van je studiekosten vanuit de zogeheten Werktuig PPO vergoed te krijgen. De aanvraag is eenvoudig stapsgewijs te doen op https://werktuigppo.nl.
Regionaal werkcentrum van jouw gemeente: De kans is groot dat jouw gemeente je kan ondersteunen bij de financiering van de opleiding. Zoek online bij jouw gemeente wat ze voor je kunnen doen. Al vele cursisten kregen het gehele opleidingsbudget vergoed. Hier het voorbeeld voor de gemeente Amsterdam
Werkgever: Werk jij in de zorg en heb je een vaste aanstelling? Ga dan praten met de HR manager. Vaak is er budget voor het volgen van een opleiding of bijscholing. Ook bij een omscholing of vaststellingsovereenkomst voor vertrek bij je huidige werkgever worden meestal opleidingskosten vergoed.
Beroepsvereniging Zorg-Zangers Gilde
Als je je certificaat hebt ontvangen, kun je verbonden blijven met Zingen in de Zorg door lid te worden van het het Zorg-Zangers Gilde. Lid worden van het Gilde biedt je een vaste basis voor ondersteuning, informatie, overleg, netwerk en nog veel meer. De regelmatige online meetings zijn een een belangrijk onderdeel met o.a. intervisie, het laatste nieuws, Q & A of een masterclass. Daarnaast is er elk jaar een of twee keer een meeting in de vorm van een lunch. Als Gilde lid krijg een persoonlijke pagina op de website en een flyer van Zingen in de Zorg. Met een code heb je toegang tot het intranet van het Zorg-Zangers Gilde.
Hier zie je alle gecertificeerde Zorg-Zangers die kozen voor het Zorg-Zangers Gilde.

Wil je je aanmelden voor de opleiding?
Is alles duidelijk en wil je je aanmelden voor de opleiding? Dat kan via onderstaand formulier. Geen zorgen: je aanmelding is vrijblijvend en verplicht je tot niks. Na aanmelding bekijken wij je CV en de video (kan via whatsapp) met jouw motivatie en a capella gezongen liederen. Daarna nemen we contact met je op voor de vervolgstappen.